Omišalj je mjesto sa izrazito bogatom poviješću i tradicijomKada iz Krškog mosta dođemo na otok Krk, polako ulazimo u općinu Omišalj. Povijesni grad Omišalj se nalazi na sjeverozapadnoj strani otoka, na približno 85 metara nadmorske visine strmom brdu, iz kojeg prostire jedinstven pogled na more (ako zanemarimo bližnju industriju). Grad izgleda, kao da dominira na Kvarnerskom zaljevu. Omišalj je pun kulturnih i povijestnih spomenika i poznat je po starim običajima. Sačuvana je i njihova stara folklorna tradicija. Svake godine petnaestoga kolovoza slave dan prvih plodova, kojeg nazivaju Stomarina, pjevaju njihove značajne pjesme, te izvode folklorne igre u njihovim značajnim šerenim narodnim nošnjama. Tokom našeg istraživanja grada Omišalja, s Tomažem smo bili u apartmanima Bačić, gdje su se za nas lijepo pobrinuli. Više o samom apartmanu i našem iskustvu, možete pročitati na sljedećoj stranici: http://www.otok-krk.si/apartmaji-bacic-omisalj-otok-krk/

U Omišalju se odmah uz more nalaze dva hotela, hotel Adriatic i hotel Delfin (koji je nekoliko godina bio u vlasništvu sina Zorana Jankovića), imaju i auto-kamp Pušča, koji je od centra grada udaljen 2 km. Većina plaža u Omišalju su kamenite, nađe se i nešto šljunčanih i pješčanih zaljeva. Omišalj ima dugu i raznoliku obalu zato sam sigurna, da će svako naći svoj najdraži kutak u jednom od skrivenih zaljeva. Te plaže na odmor privlače prije svega ljubitelje samoće, koji bi se rado oslobodili u mirnoj okolini. Za one, koji žele aktivan odmor, bolje je ako odaberu jedan od dva hotela, gdje će se pobrinuti za niz organiziranih zabavnih aktivnosti. Za obiteljske odmore preporučujem plažu Pesja, koja je najpoznatija u Omišalju i nalazi se u nježnom zaljevu, u sjeni borova s pogledom na Omišaljski zaljev. Plaža ima od 2004. godine nagradu plave zastave. Iznad plaže se uz dječje igralište nalazi predivan piknik prostor za druženje. Uz plažu Pesja leži kameniti mol s svjetionikom i marina, koja ima u moru prostor za 200 vezova, na raspolaganju je i 60 mjesta na obali. Omišaljski zaljev je izložen sjeverozapadnim vjetrovima, zato može služiti kao dobro sklonište za veće brodove. Na molu u marini možete pogledati i spomenik posvećen papi Janezu Pavlu II.

Grad Omišalj
Od marine po označenom 500 m dugom pješačkom putu, pored crkve sv. Nikola možemo ići prema centru grada. Može se reći, da je mjesto sastavljeno iz dviju dijela. Jedan dio predstavlja stari dio mjesta, koje leži na brdu. Novi dio se nalazi uzduž obale, gdje nađemo hotelske komplekse, razne vile i restorane koji su povezani sa starim centralnim dijelom s uskim putovima i cestama. Okolina tih kompleksa je većinom opkoljena šumom borova i čempresom. Omišalj možete pogledati u jednom danu, a možete aktivnosti rasporediti preko cijelog tjedna, i svaki dan pogledate nešto zanimljivo, ako ne drugo se možete izgubiti istraživanjem arheoloških ostataka. Da je Omišalj grad umjetnosti, bogate kulture i povijesnih znamenitosti definitivno vidimo dok se šetamo kroz staro grad. Kada sam ga počela istraživati, imala sam osjećaj da je to stvarno neko posebno mjesto, s dušom punom toplog temperamenta i sredozemnih ljudi, koji još uvijek na neki način žive u staro vrijeme, međutim to dobro kompenziraju s tehnologijom, jer se na moje iznenađenje osim turističko informacijskog centra, nalazila i besplatna wi-fi točka. U centru grada se osim turističke pisarne na ulici Prikešte, nalazi pošta, općina, ljekarna, knjižnica, ambulanta i dvije gradske galerije. Na istoj ulici možete otići pored restorana U Barbi Gerga i dođete do Spomen parka Sv. Mikul, u blizini kojeg se nalazi staza za kuglanje i dječje igralište. Osim spomen parka se nalazi kružni tok s autobuskoj stanicom, bankomatom i trgovinom te nekoliko okolnih barova. Ako od turističke pisarne idete po ulici Put dupca naprijed u stari centar grada, onda ćete doći do trga u centru, gdje nećete moći previdjeti velike bazilike, posvećene prazniku Velike Gospe. Na starom gradskom trgu osim crkve, uz gostionicu Ulikva nalazi se kapelica sv. Jelene. Kao zanimljivost dodajem da je do 1815. godine groblje nazvano Smitir, kojeg su kasnije preselili izvan grada. Ako od crkve idete naprijed po ulici Put sten doći ćete do vidikovca, koji se nalazi na rubu omišaljskih zidova, odakle se vidi prelijepi pogled na obalu Pesja. Kroz uske naseljene ulice, bogate sredozemskim rastinjem i vrtovima, odete prema drugom kraju zida – grad je veoma mali tako da nema mogućnosti da se izgubite. Ako se držite ruba doći ćete do sjevernog dijela mjesta, i još jednog vidikovca, koji se nalazi uz zanimljiv vodeni stub i mali srednjovjekovnoj crkvi sa stubom, koji je posvećen Sv. Antunu Padovanskemu. Sudeći prema grafitima sa zida očito je da se na tom prostoru odvijaju priredbe. Sa tog vidika lijepo vidimo i Kvarnerski zaljev i Reko. To područje se diže iznad Omišaljskim poznatim parkom Dubec.

Omišalj

Omišalj

Posebnost tog parka je u pažljivo uređenim i obogaćenim putovima u dužini 995 metara, koji se nalaze na površini 18.000 kvadratnih metara. Park su počeli uređivati 1925. godine, posao je s određenim prekidima trajao približno tri godine. Zemlja na kojoj je danas izgrađen park je bila u vlasništvu mještana, oni su se dobrovoljno odlučili, da je poklone. Park Dubec je pun raslinja i drveća, koji predstavljaju tamošnju otočku prirodu. To je odlično mjesto za opuštanje ili šetnju, kako domaćinima tako i turistima. Najveća znamenitost Omišalja se zasigurno poznate Mirine-Fulfinium, koje se nalaze u bližnjem zaljevu Sepen, gdje su otkrili ostatke antičkog naselja. Fulfinium je bio razvijen grad u prvom stoljeću, kojeg je spomenuo još grčki pisac Ptolomej. Danas se ostaci grada teško vide, jer se more dignulo za više od dva metra i to je prouzrokovalo, da je dio grada pod zemljom, a dio pod morem. Pored zaljeva nalazi se arheološki park MIRINE – FULFINIUM, gdje stoji trobrodna starokršćanska bazilika iz petog stoljeća, koja je bila najveća na Mediteranu. U samom parku se nalaze i ostaci foruma, to je prostor, gdje su se ponekad nalazili glavni svjetski predstavnici i pričali o politici, ekonomiji itd. Ako ste se odlučili obići Mirine možete se usput zaustaviti kod gradskog groblja Groblje Sv. Duh, koje je bilo preseljeno iz centra grada.

Omišalj ima široku turističku povijest i postao je odredište za odmor mnogih vjernih posjetitelja. Mene osobno je pri dolasku malo zbunila industrija, koja uništava pogled na drugu stranu otoka, međutim sam na nju poslije nekoliko dana već zaboravila, i kao i ostali posjetitelji Omišalja prepustila se tom jedinstvenom mjestu.

Ako želite više saznati o plažama Omišalja, možete to pročitati na ovoj stranici: http://www.otokkrk.com/plaze-omisalj/