Baška – otok KrkU plodnoj, zelenoj Baškoj dolini, okruženoj vinogradima, maslinicima i smokvama, u okruženju prelijepe kraške planine Velebit, na samom kraju nalazi se jedna najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj – Baška. Glavni razlog za posjetu Baške sigurno je 1800 m duga, jedinstvena, šljunačna plaža, koja važi za jednu najljepših na Jadranu. Ako bi bilo potrebno odabrati svoj najdraže mjesto na otoku Krku, na vrhu popisa definitivno bi se nalazila Baška. Zašto? Zato što je to pokrajina, gdje imaš sve na jednom mjestu. Svaki posjetilac nađe nešto što ga zanima i veseli. S obzirom na to da ne znamo što vas najviše zanima, ćemo za vas uskoro pripremiti rubriku, gdje ćete moći samo s jednim klikom ući na stranicu koja sadrži željene informacije.

Baška

Baška

Ako volite povijest i arhitekturu, i rado obilazite kulturnu baštu, grad Baška očarat će vas. Već pri samom ulasku u Baščansku dolinu, na putu na svojoj desnoj strani ugledat ćete veliku skulpturu, koja ilustrira prvo slovo u glagoljaškom pismu –  slovo A. Po cijeloj Baškoj dolini vodi poznati glagoljaški put, kojeg će ljubitelji sigurno obići. Ako se ne odlučite za planski put, po cijeloj pokrajini često ćete sretati jednu od tih 4 velikih i 30 malih skulptura, koje ilustriraju glagoljaška slova. Glagoljica je pismo, koje su na tom prostoru koristili u prošlosti i zato je velik i poštovan dio povijesti samoga grada. U Baščanskoj dolini također se nalazi selo Jurandvor, gdje se nalazi crkva sv. Lucije u kojoj je ploća, koja je napisana glagoljaškim pismom. Zbog tog otkrića Jurandvor postao je poznato selo, koje danas obilazi mnogo turista i vjernika. Kada šetaš po samom povijesno i autentično obojenom gradu, osobito po starom dijelu, stvarno osjetiš dušu samog grada. Uske, stare, slikovite, primorske uličice pune su života, raznoraznih štanta, malih kućica i dučana. Svaka od njih izražava svoju unikatnu osobinu i sa svojima pažljivo odabranim toplim bojama i ukrasnim starinskim predmetima te biljkama potpuno te preuzme. Stari dio sigurno vas neće ostavit ravnodušnim.

Ako si ekstremist ili samo ljubitelj aktivno provedenih ljetovanja, možeš se poslužiti sportovima na vodi, događajima na brodovima, pješačenju i biciklizmu (za oko 50 kuna možete unajmiti bicikl) ili se odlučite za penjanje po jednoj od tri uređenih stijena, koje nudi Baška. Za mene osobno potpuna pobjednica bila je pješačka staza u Baškoj, koja nudi slikovit put do Uvale Vele i Male luke. Posebno mi se svidio put nazad preko kanjona Vrženica, koji se završio kod otkrića brojnih predivnih, čistih zaljeva, koji su po mom mišljenju još ljepši od 1800m duge plaže, koja na vrhuncu sezone zna biti previše natrpana. Put počinje i završi u poznatom FKK kampu Bunculuka u kojem je malo manja verzija poznate Baščanske plaže. Na kraju plaže nalazi se stijena za penjanje. U Baškoj dolini ne nalazi se samo najljepša plaža, nego i najveći vrh na otoku Krku. To je Obzova, koja se nalazi na 568 metara nadmorske visine. Baška stvarno je grad vrijedan posjete.