Vrbnik je prava umjetnička muzaOvaj povijesni, na 48 metara visokom zidu izgrađen grad je naseljen još od starijeg kameno doba, a prvi put se spominje u zapisima iz Dragoslavove darovnice, u 1100 godini. Mislim da  u svakom od nas leži umjetnička sposobnost, mogućnost izražavanja, ali to prečesto zanemarimo. Vrbnik sa svojima šarmantnima malima, zakrivljenima ulicama, punih zanimljivih kutaka, koji slave drevne priče, u srcu če vam pustiti otisak. Ako ste umjetnik koji je malo izgubio inspiraciju, samo idite u to čarobno mjesto. Obećavam da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Predivno uređen kutak u jednoj od mnogih uličica u Vrbniku

Predivno uređen kutak u jednoj od mnogih uličica u Vrbniku

Prije ulaska u jedan od najstarijih gradova na otoku Krku, je trg st. Ivana, gdje je i parking. Nekad se na tom mjestu nalazilo groblje, kojeg su kasnije preselili. Ako pogledate na lijevu stranu parkirališta, vidjeti ćete kip posvećen žrtvama rata općine Vrbnik postavljen 2003. Kip se nalazi pokraj crkve Sv. Ivana od gotike. Tu su grobovi mnogih svećenika iz tog mjesta, koji su utjecali na kulturni razvoj grada. Uz crkvu možete prošetati kroz mali, lijepo uređen park.

Iz parka čete vidjeti na desnoj strani stubište, koje vodi do ulaza u stari grad. Prva stvar koju ćete vidjeti je trg Škujica. Tu ćete pronaći telefonske govornice, bankomat, mjenjačnicu, pekare, ribe, besplatne WiFi veze, male trgovine, frizerski salon, općinu, putničke agencije i barove. Kad idete dublje po uličicama grada, na putu ćete vidjeti crkvu sv Antuna Padovanskog, onda crkvu sv. Martina, nekoliko vinarija i stići ćete na trg Vrbničkog Statuta, gdje se nalazi najpoznatija knjižnica obitelji Vitezić, koja ima više od 10.000 knjiga, od kojih su najpoznatiji jedan od dva primjerka Atlas svijeta od Johanna Davida Kochlera, a drugi se nalazi u Engleskoj. Na ovom području nalazi se i Glagoljaška tiskara i etnografska zbirka, kao i službeni turistički ured općine Vrbnik. Prije ureda nalazi se “mala knjižnica” gdje si možete besplatno uzeti knjigu i kad ju pročitate ju vratite natrag. Po želji, možete dati i neke svoje knjige, koje želite podijeliti sa svijetom.

Mala slobodna knjižnica

Mala slobodna knjižnica

U Vrbniku nalaze se mnogo muzeja, galerija i suvenirnice, pogotovo oko najpoznatijeg zvonika, koji je bio izgrađen od kamena u 1527. Kažu, da je izgrađen sa novcem kojeg su našli u Grazu u skloništu Frankopana. Nekad je prizemlje zvonika služilo kao zatvor. Ako idete od crkve prema rubu grada dođete u prekrasnu ulicu koja je uz more i tamo nalaze se dvije gostione, koje su zbog svoje lokacije kao hit na lutriji. Prvi je restoran i vinarija Nada, koja ima jedinstvenu terasu sa stolovima izrađenim od vinskih bačvi i prekrasnim pogledom na more. Drugi je pizzerija Marine Villa, i teško je sve opisati riječima, pa preporučujem da pogledate sami. Ako idete po putu naprijed, doći čete do vidikovca, na kojeg je pristup malo otežan, jer se nalazi između vrtova mještana a i sve je obraslo raznim biljem. Ako idete naprijed niz ulicu Dverčića kroz mala vrata (kao da su napravljena za male ljude), podignete se na trg kralja Zvonimira, gdje ćete uskoro vidjeti najpoznatiju ulicu na otoku. Mještani tvrde da je to najuža ulica na svijetu, širina na najužem mjestu mjeri samo 43cm. Ta ulica je cilj snimanja za brojne turiste. Kroz tu ulicu smo išli i mi s Tomažem (dokaz u galeriji).

Sažela sam glavne točke interesa u starom gradu Vrbniku, ali stvarno je grad kao grožđe prepleten s uskim, krivudavim ulicama. Grad je jako zanimljiv jer svaka kuća ima svoj šarm i povijesnu vrijednost. Vrbnik je poznat i po svojim vinogradima. U starom gradu možete naći vinarije ili privatne obrtnike koji če vam sa zadovoljstvom dati okušati njihovo vino. Naravno, lijepo je, da nakon toga kupite koju bocu vina. Ako želite obilaziti grad sa automobilom, budite spremni za vrlo uske ulice, za koje će vam trebati manevarske sposobnosti.

Probijanje kroz ulicu

Probijanje kroz ulicu

U okolici ćete naći nekoliko crkava i njihove ostatke. Tu je Crkva Djevice Marije od Zdravlja, koja je 1859. godine izgrađena u uspomenu na žrtve kolere, koja je 1855. pomela 79 života. Crkva je sagrađena nad morem, uz ugodan park s kipom i Popa Nikole, koji paze na grad.

Vrbnik ima 4 plaža (Nuluk, Pod kovač, Zgribnica i Škampi), nalaze se u neposrednoj blizini, ali ako ste spremni otići malo dulje, čeka vas niz skrivenih uvala, koje su vjerojatno u glavni sezona još najugodniji za kupanje. Npr. Uvala Potovšće, koja je od Vrbnika udaljena 3 km, a do tamo možete iči sa automobilom. Više o plažama možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.otokkrk.com/plaze-vrbnik/

Svi koji želite se baviti i sportom, možete ići brojnim pješačkim stazama, jednom od njih smo išli i mi s Tomažem. Više o ovom iskustvu možete pročitati na sljedećem linku: http://www.otok-krk.si/vrbnik-uvala-potovsce-uvala-srscica-vinca-2/

Vrbnik je poznat kao Vrbnićko polje sa svojim vinogradima koji imaju izvrsno grožđe. Tu vinogradi proizvode sljedeće vino: Vrbnička žlahtina, koja je sada u Hrvatskoj je vrlo dobro poznata. Mi smo posjetili Vinariju Katunar, koja se nalazi uz crkvu Sv. Nedija pored ploče za Vrbnik. Više o ovom iskustvu možete pročitati na sljedećem linku: http://www.otok-krk.si/vinarija-katunar/

Nad gradom Vrbnik bila sam jako impresionirana i ponudilo mi se mnogo ideja za stvaranje.

Sretna sa da sam ga posjetila a to preporučujem i vama.

Ako ste zainteresirani, gdje boraviti tijekom Vašeg posjeta, odgovor leži u ovom linku: http://www.otok-krk.si/apartmaji-ulikva/

Kako je grad doživio moj kolega Tomaž, ali možete vidjeti u ovom videu: