Po obalnom putu u posjet sv. Mariji MagdaleniIz centra Malinske do slavnog sela Porat, će vas odvesti lijep primorski put, koji će vam pomoći da taj grad stvarno osjetite, i da otkrijete zaljeve, koji se nalaze pravo u centru Malinske. Tokom istraživanja mjesta, smo se za taj put odlučili i mi s Tomažem, a priliku smo iskoristili i za ogled zloglasnog samostana, koji stoji uz crkvu sv. Marije Magdalene. U samostanu je danas uređen muzej sa svetom zbirkom, kao i s korisnim  predmetima iz prošlosti, koje su nekad u tom gradu koristili u svakodnevnom životu. Put iz centra se odvijao pored poznate plaže Mulino, uz koju se nalazi istoimeni restoran, aqua sports centar, aqua park, šljunčana i betonska plaža s ležaljkama i tušem, koja je dostupna i invalidima. Uz obalu se nalazi manji park, do kojeg vodi put iz brojnih apartmana i hotela, koji se nalaze u blizini. Neki imaju čak raspoređene svoje terase. Izuzetno lijep je bio mali travnati park hotela Vile Rova, okružen maslinovom drvećom, gdje na ležaljkama uz pogled na more možete uživati u opuštajućoj, aromatičnoj atmosferi.

Mali travnati park pored hotela Vila Rova

Mali travnati park pored hotela Vila Rova

Put te najprije odvede pored vrhunski uređenoga hotela Blue Waves resort, koji se sa svojim restoranom nalazi na lokaciji odmah uz more. Uz put prijeđeš niz manjih marina, gdje su usidreni brodovi mještana, a zanimljivo je pogledati i primorske kuće, izgrađene od kamena, okružene palmama i ukrašene ribolovnim mrežama. Za tu lokaciju značajan je raznovrsni biljni svijet, koji će vas slijediti putem. Pun različitih ruža, kaktusa, drveća itd. Poslije približno 5 kilometara ćete doći u luku sela Porat, koja je bila izgrađena prije luke u Malinskoj. Na tom kraju su se družili ribolovci, koji su bili združeni u ribolovna poduzeća. U tu luku su dolazili I ribari iz drugih krajeva. Od luke u Poratu smo se popeli na manje brdo, koji će vas kroz mjesto, dovesti do poznatog samostana izgrađenoga 1480. godine.

Luka u selu Porat

Luka u selu Porat

Časne sestre šetajući oko samostana

Časne sestre šetajući oko samostana

Već iz daleka možete vidjeti časne sestre, koje se inače šeću u okolini crkve. Ako želite pogledati muzej sa svetom zbirkom, pozvonite na vrata, koja se nalaze u kutu pored crkve, koja je stara već više od 500 godina. Tamo će uvijek biti neko, tko će vas primiti i pokazati muzejsku zbirku, u kojoj ćete vidjeti niz historijskih knjiga, starih monaških odijela, kopije najvažnijih hrvatskih glagoljičkih zapisa, kamenih spomenika i ostalih predmeta. Potom ćete ući još u prostor gdje imaju sačuvan stari uređaj nazvan toš koji je bio 1850. godine napravljen u samostanu za obradu ulja i niz poljoprivrednih alata, koje možete vidjeti na zidu u tom prostoru. Kada pogledate muzej priliči da na izlazu napišete nešto u knjigu utisaka, jer im to puno znači. Osim knjige tu se nalazi i kutijica gdje možete ostaviti nekoliko kuna, koje su namijenjene uzdržavanju glagoljičkog samostana zvanog “trečeredci”. Ako idete po putu pored samostana doći ćete do luksuznog hotela Pinia s predivnim travnatim vrtom s ležaljkama. Mi se nismo zaustavljali tamo, međutim napravili smo približno 2 kilometra više, uz šumsko primorski put te pogledali pokrajinu i njene zaljeve.
 
Bio je predivno iskorišten sunčan, povijesno-rekreacijski dan. Ako vam se takvi putovi sviđaju, preporučujem vam da neki drugi dan iz Malinske, odete u drugi smjer prema Njivicama, te doživite rajski put. Više o njemu možete pročitati na ovoj stranici: http://www.otokkrk.com/rajska-cesta-malinska/

Više o samoj Malinskoj možete pročitati na ovoj stranici: http://www.otokkrk.com/malinska/