“Splendidissima Curictarum Civitas” – sjajan grad stanovnika KrkaGlavni grad otoka Krka nalazi se na jugozapadnoj obali, te spada u Primorsko-goransku županiju. Stari dio grada okružen je zidom, koja je sačuvan do danas. Različiti slojevi zida su svjedoci različitih povijesnih razdoblja od Ilira, do propasti Venecije. Zidovi su prvi put bili spomenuti u prvom stoljeću prije Krista. Posljednja velika obnova održana je u petnaestom stoljeću. Glavni gradska vrata prvi put se spominju u 1350 i izvorno se nalaze južnije na otoku. Međutim, jer je grad tada bio okružen zidom, glavni ulaz preselio se na poziciju koja je na morskoj strani. U središtu grada je gradska vijećnica. Tamo je toranj i sat, koji se prvi put spominje 1538. Glavni trg u gradu, koji se prvi put spominje1263., ukrašen je fontanom iz 16. stoljeća. Pod trgom su zanimljiva arheološka nalazišta. Između ostalog, otkrili su najstarije gradske zidine, izgrađene oko trećeg ili četvrtog stoljeća prije Krista. U centru grada može se vidjeti na malom trgu “raskrižje”, koje je povezivalo dvije glavne ulice, koje su označivale izvorno središte grada. Cardo Maximus i Decumanus zovu se ulice koje označavaju stari trg. Grad Krk jedan je od najstarijih na Jadranu, koji je počeo da se bavi turizmom, što je vidljivo i iz prve turističke razglednice, koja je bila objavljena u 1866. Na gradskim zidinama na vrhu, nalazi se osnovna škola. Izgrađena je 2005. godine u urbanim i svetom trgu svećenika, a okružena je franjevačkim samostanom i crkvom “Gospe od zdravlja”, koja štiti grad od kolere. Od zidina koje se spaja sa zgradom, u jednoj od učionica može se vidjeti fontana iz antike. Tu je još gotska crkva. Frančiška iz 13. stoljeća, toranj uz nju je bio dodan kasnije, negdje u 18. stoljeću. Ovo područje je uvijek bilo sveto mjesto, tako da ga i danas zovu Mali Vatikan. Vrlo je zanimljivo vidjeti kako se isprepliće povijest ovog svetog mjesta sa modernim studentima.

grad Krk

grad Krk

Dio sjevernog zida predstavlja franjevački samostan, kojeg istočno krilo je bilo izgrađeno 1910. kao sjemenište. Gornja gradska vrata, kroz koja možete ući na trg glagoljaša prvi put spominje se u 12. stoljeću. Kada idete ulicom malo niže, dolazite do crkve benediktina i njihovog samostana gdje su časne sestre 1806-1903, vodile osnovnu školu. Vrata slobode koje predstavljaju ulaz iz istočnog dijela prvi puta spominju se u 13. stoljeću, kada su neku izdajicu vezali za rep magarca koji ga je odvukao niz ulicu do glavnom ulaza u grad. Jedan od najpoznatijih trgova u gradu se zove Kamplin, a dolazi od latinske riječi kampusu (polja). U rimsko doba bilo je to mjesto za vježbanje. U srednjem vijeku područje viteški igara. U gradu možete vidjeti dvorac iz  12.st, biskupiju koju se prvi put spominje u 7.st, ostace rimskih termi iz 2.st i 4.st, poznatu katedralu i druge zanimljive povijesne građevine. Krk ima i dva lukobrana koja štite grad od vjetrova i valova u luci.

Grad Krk ima vrlo čisto more. To potvrđuje 6 plavih zastava, koje iz godine u godinu zadovoljavaju kriterije visoke kvalitete mora i ponude na samoj plaži, koja mora biti dostupna i osobama s invaliditetom. Uređeno ugostiteljstvo, uredne sanitarije, mjesta za sport i rekreaciju. Plaže većinom su pješčane i betonski uređene za sunčanje. Međutim, ako želite malo više intimnosti, možete iznajmiti brod i istražiti obale u blizini grada Krka. Na ovom linku možete pogledati popis s plažama, koje predstavlja grad Krk: http://www.otokkrk.com/plaze-grad-krk/

U gradu Krku i njegovoj okolici nalazi se 6 kampova: Kamp Amar, Bor, Glavotoku, Ježevac, Marta i kamp Krk. Tu su i hoteli: Hotel Bor, Hotel klitoris (v. DRAŽICA, također se nalazi dep Tamaris i dep Villa Lovorka.), Hotel Marina, Hotel Place, Hotel Valamar Koralj, poznati kao hostel Krk.

hostel Krk

hostel Krk

Tijekom našeg prvog posjeta otoku Krku, mi smo bili u apartmanima Irena. Više o ovom iskustvu možete pogledati na ovom linku: http://www.tomazgorec.si/apartmaji-irena-otok-krk/

Kad hodate po dokovima, tu su mnoge agencije koje nude razne izlete na obližnje otoke. U centru je veliki broj barova i restorana koji će se pobrinuti da ne ostanete gladni ili žedni. Na spoju koji vodi prema Puntu, na putu stoji jedan od najvažnijih spomenika rane hrvatske arhitekture. To je Sveti Dunat, crkva izgrađena u prvoj polovici 12. stoljeća. Crkvu je obnovio 1949. godine arhitekt A. Freudenreich, budući da je bila oštećena od eksplozije u skladištu streljiva u blizini.

Sveti Dunat - jedan od važnijih spomenika rane hrvatske arhitekture

Sveti Dunat – jedan od važnijih spomenika rane hrvatske arhitekture

Grad Krk također ima svoj poluotok Prniba. Na otok možete pješice ili biciklom. To može biti prekrasno iskustvo, jer je priroda predivna. Do poluotoka možete doči ako idete iz grada Krka, u smjeru Punta i tamo ispred benzinske postaje skrenite desno prema naturističkom kampu Plitin, odnosno kampu Krk. Nakon oko 200 metara s lijeve strane brda počinje makadamska cesta koja vas usmjerava prema poluotoku. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u okolini je posjet otoka Košljun. Više o njemu možete pronaći na sljedećem linku: http://www.otokkrk.com/otok-kosljun/

“Splendidissima Civitas Curictarum” je poznati natpis na nadgrobnom spomeniku iz 4. stoljeća, što u prijevodu znači – sjajan grad stanovnika Krka. Grad Krk, po mom mišljenju i dalje ostaje sjajan, zanimljivo je prošetati ulicama starog grada i zamisliti kako se život odvijao kroz povijest.