Rajska cesta do rajskog osjećaja u MalinskojSigurno ste već čuli za grad Malinska? Tamo se nalazio svjetsko poznat hotelski kompleks Haludovo, gdje su se u kasnim sedamdesetim godinama zabavljali mnogi poznati bogataši, između ostalih i Hugh Heffner. Kada je kompleks upao u dugove in nisu ga mogli više održavati, odlaskom bogataša je polako propao. Haludovo je palo u zaborav, i na tada najprestižnijem kompleksu, danas se nažalost nalaze samo njegovi zapušteni ostaci. Na našu sreću u sjeni mediteranskog raslinja ostalo je nešto predivno. Tamo se još uvijek nalazi rajska plaža uz koju vodi predivna rajska cesta. Dostup do samog početka plaže je jednostavan. Ako dolazite autom, morate odmah pred ulazom u Malinsku zaviti desno prema Haludovu. Idete pored danas napuštenog i uništenog hotelskog naselja do kraja ceste, gdje besplatno parkirate u sjeni, pored starog restorana. Spustite se do mora i pođite desno, i doći ćete do početka dobro održavane rajske ceste, koja u širinu mjeri približno dva metra. Pred vama je dva metra fantastične rajske staze. Cijeli pješački prelaz ili kako kažu Italijani promenada, je na desnoj strani okružena gustim borovom šumom, međutim na lijevoj strani po cijeloj dužini možete doći do mora. Plaže uz put su okružene oštrim vrhovima stijena, zato se potrebno malo šetati i naći pravi kutak gdje se može postaviti ležaljka ili stavi ručnik. Postoji nekoliko lijepih lokacija sa šarmantnim malim šljunčanim plažama međutim, obično ih zauzimaju još u ranim jutarnjim satima. Dostup do mora nije lako dostupan, zato se mnogo puta javljala želja, da se izgrade stepenice po kojim se može doći do mora.

Na plaži ćete u srcu sezone teško vidjeti bilo kakvu aktivnost, tamo nema tuševa, kioska s hranom ili pićem, zato vam preporučujem da sve potrebno uzmete sa sobom. Veći dio plaže je neformalni FKK, gdje vam nitko neće zamjeriti ako skinete odjeću međutim, očekujte da se po putu šeta puno ljudi (obučenih i golih). Prema kraju puta se rajska cesta promijeni u nekoliko više divljih puteva, i hod po njima postane zanimljiviji. Sljedeći kilometar se uz taj put nalazi gejevska plaža kao i plaža za swingerje, koji žele malo više privatnosti, to omogućava i gusto raslinje, koje plažu štiti od pogleda i osigurava kontakt s prirodom.

Rajska staza je odlična za trčanje ili šetnju. Dok sam se šetala po njoj, imala sam miran mediteranski osjećaj, kojem je pripomogla ta nedotaknuta priroda. Borova šuma spušta aromatične mirise, koji su se spojili s mirisom slanog mora. Uz put je postavljeno nekoliko drvenih i kamenih klupa, gdje možete sjesti, odmoriti, duboko disati, te se uz pogled na plavo, zeleno more napuniti sa energijom prirode, te se prepustite suncu, koje prodire kroz listove i grije vaše tijelo. Sigurna sam, da je taj put i plaža, cilj onih, koji žele iskoristiti vrijeme za meditaciju i zato daje još posebniju, pozitivnu i umirujuću energiju.

Ako ste ljubitelj trčanja, šetanja, mira, prirode, pozitivne energije i imate dovoljno samopouzdanja da primite malo raznolikosti, i se ne prepadnete golotom, toplo vam preporučujem da obiđete taj predivni rajski put ili po naše: rajsku cestu.

Pozivam vas da pogledate fotografije na početku članka, s kojim vam približavam ideju kako izgleda put. Međutim, sigurno sami znate da slika teško preuzme pravo živo iskustvo, zato vam preporučujem da put osobno doživite.