Potonuli grčki brod “Peltastis”Između Šila i uvale Klimno postoji mnogo uvala koje su pogodne za ronjenje. Najpopularnije je područje gdje je samo nekih 100 metara od obale na dubini od 32m je potopljeni grčki brod Peltastis. Priča kaže da mora nam daje, i more nam uzima. U noći iz 7 na 8 siječanj 1968 godine, je zbog nevremena more u uvali uzelo 26 m visoki grčki teretni brod zajedno sa osam života. Bura je puhala više od 150 km/h, i ni puna snaga motora nije mogla zaustaviti brod pred sudarom u stijene koje se nalaze između Šila i uvale Klimno. Zbog muljevitog morskog dna, sidra nisu bila u stanju održati brod na mjestu. Preživjela su četiri člana posade.

Potonuli brod Peltastis

Potonuli brod Peltastis

U roku od nekoliko dana, pronašli su tijela preostalih sedam članova posade. Kapetanovo tijelo je nekoliko mjeseci kasnije otkrio ronilac iz Austrije. Priča kaže, da kapetan Theodoros Beleisis nije želio napustiti brod koji je tonuo, a posadi je naručio da ga svežu za kapetanov most. Tomaž i ja smo se zaustavili na štandu u Šilu, kupili si maske i otišli pronaći potonuli brod Peltastis. Put do tamo nije dobro označen pa smo imali malo sreće da smo kroz šumski put došli na pravo mjesto. Tamo smo saznali da se na mjestu gdje je potonuo brod nalazi se boja. Kad smo vidjeli u moru dvije boje odlučili smo provjeriti ako smo na pravom mjestu. Plivali smo prema bojama ali more je bilo mračno i vidljivost nije bila najbolja. Došli smo do prve boje i bili smo malo razočaran jer nismo vidjeli ništa.

Kad smo skoro odustali i išli natrag prema obali, je Tomaž zagledao vrh jarbola. Drago nam je bilo da smo na pravom mjestu. Svjesni smo bili, međutim, da ako želite vidjeti više, trebate imati pravu ronilačku opremu i spustiti se dublje. Sa našim maskama vidjeti smo mogli samo vrh jarbola koji je sav zamotan u alge i okružen ribama. Prizor je bio prilično zastrašujuć, ali vrlo zanimljiv. Bilo je očito da je potopljeni brod Peltastis sada postao dom mnogih morskih životinja.

Preporučujem da idete pogledati brod sa pravom opremom za ronjenje. Inače, možete kontaktirati i razne agencije koje nude ronjenje pod stručnim vodstvom ronioca. Svaki ronilac koji je prošao osnovni tečaj ronjenja može vas povesti od 20 do 30 metara dubine, što je dovoljno da se vidi ovaj fascinantan potonuli grčki brod “Peltastis” i tamo si možete zamisliti kako je bila to strašna noć u siječnju 1968. godine.