Šilo je mali dio prirodnog rajaNa sjeveroistočnoj obali otoka Krka, nasuprot Crikvenice u uvali Stipanja je selo koje se zove Šilo. To mlado mjesto poznato je po čistom moru, netaknutom prirodom i prekrasnim uvalama i plažama koje su posljedica dugog rta koji jih štiti od istočnih i južnih vjetrova. Tu je bilo prva trajektna linija na hrvatskoj strani Jadrana: Crikvenica – Šilo. Prije izgradnje mosta, grad je bio jako posječen, ali od prestanka trajektne linije i kad su postavili most, grad je ponovno mirniji i ima ugodnu atmosferu za mnoge ljude koji žele odmoriti. Šilo ima najdužu tradiciju u turizmu u općini Dobrinj. Po mom mišljenju, najveće turističko bogatstvo Šila predstavljaju broj sunčanih, divljih i skrivenih uvala s kristalno čistim morem. Više o plažama i uvalama može se naći na ovom linku: http://www.otokkrk.com/plaze-silo/. Smještaj u u Šilu zastupaju uglavnom apartmani, ali tu je i lijep i miran Kamp koji se nalazi neposredno uz more.

Dobro došli u Šilo

Dobro došli u Šilo

Kamp Tiha - Šilo

Kamp Tiha – Šilo

Dio kampa koji nema sjene je više za kampere i prikolice, u djelu kampa gdje je više sjene, nalaze se mobilne kučice. Šilo nudi puno mogućnosti za rekreaciju. Tu su teniski tereni, odbojka na pijesku, košarka i nogomet, a tu su i rekreacije na moru: jedrenje, veslanje, ronjenje … Šilo ima trgovine, štandove s voćem i povrćem, restoran i bar. Za sva pitanja, možete se obratiti lokalnom TIC. Šilo je mjesto koje je prijateljski do naših kućnih ljubimca jer imaju posebnu plažu za pse. Kad šetate po plaža za pse, uskoro možete vidjeti takozvanu Tuneru. To je drveni ribarski vidikovac sa ljestvama, koji budi sjećanje na dane kada je tuna bila jedan od glavnih izvora prihoda u ribolovnim aktivnostima, a između dva svjetska rata jamčila je opstanak lokalnom stanovništvu.

TIC Šilo

TIC Šilo

Plaža za pse - Šilo

Plaža za pse – Šilo

Tunera Šilo

Tunera Šilo

U Šilu još posebno volim, da ovo selo možete istražiti pješice, biciklom ili automobilom. U malom mjestu može otkriti puno zanimljivih mjesta i povijesnih ostatka. Dok smo istraživali skrivene uvale, gledali smo litice iznad mora, gdje smo vidjeli dvije niše u kojima su jame, a na vrhu brda su ostaci bizantske utvrde. Otišli smo pogledati ostatak tzv rimske vile koje nisu bile nešto posebno. Mnogo više nam se svidio pogled koji se rasteže iz brda gdje su ostaci tvrđave. Kažu da je utvrda služila kao vidikovac.

Pogled sa klifova, gdje su ostaci bizantinske utvrde

Pogled sa klifova, gdje su ostaci bizantinske utvrde

Od tvrđave smo išli nekoliko metara udesno, prema litici onda niz stijene i skočili u more. Plivali smo nekoliko metara, da smo dobili osjećaj gdje se nalazi špilja koje smo vidjeli u drugoj uvali. Kad smo je vidjeli, plivali smo tamo. Skrivala se je na desnoj strani litice. Nakon ulaska u špilju vidjeli smo puno bijelog perja, koje pokazuje nekakve borbe ptica. Popeli smo malo dublje  i iz špilje čulo se povike šišmiša, koji se malo pokazao i odletio natrag u crno. Zidovi i strop šupljine umotani su bili u paučinu. Budući da nismo imali svjetla, špilje nismo istražili dublje. Ako ste avanturisti, možete to učiniti vi ali ne zaboravite svjetiljku i kameru.

Šilo je pogodno mjesto za istraživače koji bi željeli otkriti sami svoju omiljenu uvalu za kupanje, skrivene pećine, planinske staze, itd. Ali je pogodno i za one koji žele provesti dan na plaži u kampu ili prošetati po gradu, koji ima nekoliko manjih atrakcija kao što je sidro, koji pripada potopljenom brodu Peltastis, što je jedna od glavnih atrakcija ronjenja nedaleko od Šila.

zaljev Šilo

zaljev Šilo

Više o potonulom brodu može se pročitati ovdje: http://www.otok-krk.si/potopljena-grska-ladja-peltastis/

Šilo i okolina mogu biti ponosni na svoju toplinu, prekrasnu prirodu, kristalno čisto more, na pješčane, šljunčane i stjenovite plaže.

Ako ste u potrazi za mirnom mjestom sa domaćom kuhinjom i kulturnom ozračju, Šilo je savršen za vas. Neke od stvari što sam posjetio i više o avanturama u Šilu, možete pročitati na sljedećim linkovima: