Posjeta vinarije Katunar u VrbnikuOtok Krk i općenito hrvatska obali ima stoljetnu tradiciju u proizvodnji vina i pjenušca. U stara vremena vino je bilo jedan od glavnih proizvoda otoka. Tomaž i ja otišli smo u posjet vinarije Katunar, koji se nalazi neposredno pred tablom za Vrbnik. Ova obiteljska vinarija smještena je na prekrasnom Vrbničkom polju. Jedna od zanimljivih informacija koje smo dobili je, da su na Vrbničkom polju nekad uzgajali žito, koji služio za veće obitelji da su iz nje pekli kruh. Vinogradi su se tada nalazili na rubu stjenovitih područja u blizini pšenice. U to vrijeme nije bilo tržište za vino,ono se proizvodilo isključivo za vlastite potrebe. Vrbničko polje je nekad bilo poplavljeno, a voda nije pogodna za uzgoj vinske loze. Prije više od stoljeća preusmjerili su kanal sa vodom na more, tako da je prekomjerna količina kišnice mogla iscuriti. Od tada su počeli saditi vinsku lozu. Domaćini kažu da kad se loza uzgajala u lošem tlu, vino imalo je drugačiji, još bolji okus.

Vinarija Katunar - Vrbnik

Tomaž i Toni su zadovoljno nazdravili uz čašicu njihovog crnog vina

Vinarija Katunar danas nastavlja stoljetnu obiteljsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva, koja je doživjela procvat u devedesetima. Kao i sve ostale proizvodnje vina na ovim prostorima do kraja 80-ih, i obitelj Katunar povezana je bila sa lokalnom zadrugom vinarija – to je bio do 1990. godine jedini mogući način poslovanja. Razlog da je u devedesetima sve počelo cvjetati je, da su počeli ulagati u nove tehnologije. Kombinirali su tradicionalni način vinogradarstva s novim praksama. Oni su među prvima predstavili kontroliranu hlasnu fermentaciju  i među prvima koji su počeli proizvoditi pjenušava vina. Počeli su saditi nove vinograde u Baški. Vinarija Katunar ostaje jedna od manjih butik vinarija, te u tom duhu uspješno širi prisutnost na izvoznim tržištima. Tijekom posjeta, degustirali smo njihova vina i probali i druge domaće proizvode: npr. marmeladu, sir, itd

Imaju sedam različitih vrsta vina i četiri različite vrste domaće rakije. Od vina vjerojatno najpoznatije je crveno vino Kurykta Nigra, kojeg smo dobili u dar. Njihova vina dobila su puno nagrada na raznim natjecanjima, što možete vidjeti na zidu vinarije. Njihova vina su pili i Papa Ivan Pavao II. tijekom njegovog posjeta u Hrvatskoj, kineski predsjednika Hu Jintao tijekom službene večere, a i američki predsjednik George W. Bush, koji je s njim nazdravio na savez s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem. U njihovom šampanjcu Biser Mora uživao je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pogled na Vrbničko polje

Pogled na Vrbničko polje

U prostoriji u kojoj je vino pohranjeno, tamo je i “vinorell galerija” gdje su slike koje su nacrtane s vinom. U ovoj sobi mogu pogostiti veće skupine, koje uz prethodnu najavu mogu doći na degustaciju vina i ostalih proizvoda. Cijeli prostor ima prekrasan pogled na Vrbničko polje koji daje vinariji posebnu draž. Vani imaju ispod maslina stolove gdje djeluje Pečenjara St. Nedija – terasa grill i vinski bar, nazvana po crkvi Sv. Nedija, koja se nalazi tik uz cestu.

Vinarija Katunar

Slika narisana s njihovim crnim vinom

Više si pogledajte u galeriji, jer kažu da slika vrijedi tisuću riječi. Okus vina vam ne mogu opisati, pa ako idete u Vrbnik, zaustavite se u vinariji Katunar, i pokušajte njihove proizvode sa stoljetnom tradicijom.