Obilazak utvrde Gradec i crkve sv. Krševana u okolini VrbnikaU općini Vrbnik se u unutrašnjosti otoka među gustim šumama skrivaju danas zapuštene ruševine srednjovjekovne utvrde iz dvanaestog stoljeća, gdje su stanovali krški kneževi Frankopani, koji su povećanjem svoje moći širili imanja izvan otoka Krka. Krški kneževi, su se kao otočki feudalci pojavili u početku 12. stoljeća, kad su dobili otok od Mlečana. Po predviđanju nastaju iz Vrbniškog područja iz dvorca Gradec. 15. lipnja 1388 god. Su kneževi s Krka primili statut otoka Krka napisan na hrvatskom jeziku glagoljicom. Vrbnički statut je čuvan u transkripciji od 1526 do 1961 godine u privatnom vlasništvu bilježničke Vrbničke obitelji Petris. Danas se čuva u knjižnici u Zagrebu. Frankopani, koji su pored Zrinskih najpoznatija hrvatska obitelj, imali su brojne dvorce i razvili su mnoga mjesta. Na otoku Krku iz kojeg potječu, njihovo prezime je spomenuto s Gradcom u mjestima Vrbnik, Baška, Krk, Dobrinj, Omišalj i na otoku Košljun. Na kopnu je prezime spomenuto u historijskom Vinodolu s krajem Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, prema Senju i još Bosiljevo, Brinje, Modruš, Ogulin, Novigrad, na Dobri, Ozalj, Ribnik… Na otoku Krku između sedam mjesta povezanih prezimenom te obitelji je najmanje poznat Gradec pri Vrbniku, najstariji dvorac Krških kneževa. Ruševina crkvice, koja nosi naziv po knezu Nikoli I., koji ju je dao graditi, je bila završena 1323 god. Zato što krčki knez imenuje dvorac Gradec svojom domovinom, možemo zaključiti, da je mjesto bilo već nekoliko generacija u vlasništvu obitelji Frankopana. Gradec je napušten u 15. stoljeću i od njega su ostale samo ruševine.

Ako se odlučite za obilazak utvrde u Gradcu, preporučujem vam da se na putu zaustavite u obližnjem kraju Stoza, i odete na obilazak ostataka crkve sv. Krševana, koja je bila opustošena zbog legende o zakopanom blagu. Iz iskustva znam, da je bilo potrebno u samom kraju više puta pitati za put do ostataka crkve, sve skupa je bez ikakve oznake ili putokaza. Jedva saznaš da se nalaziš na kraju Stoza, zato preporučujem, da imate pri ruci kartu ili ako imate GPS uređaj. Stoga kada dođete u selo Stoza, obratite pažnju na prvu kuću, u smjeru prema Gradcu. Nakon približno pedeset metara od kuće broj 1, na lijevoj strani pokaže se put, koji vodi u brdo prema crkvi sv. Krševana. Kada dođete do kraja puta, pogledaš nazad i vidiš predivan pogled nad otokom, znaš da si na pravom kraju.

Na kraju puta pored nekakve zgrade parkiraš vozilo, i popneš se preko kamenitog zida, koju vidite na slici. Šetate pored stada ovaca i uskoro ćete na svojoj lijevoj strani ugledati ostatke te romanske crkve iz 12. stoljeća, koja je bila u upotrebi sve dok nisu u Garici izgradili nove kapele. Kad pogledate ostatke crkve i vratite se nazad, spustite se s brda po cesti odakle ste došli i onda na raskrsnici idete lijevo prema Gradcu. Odatle ćete vidjeti uzak, makadamski, šumski put, koji će vas odvesti do raskrsnice, gdje slijedite putokaz za Gradec i vozite ravno, naprijed u šumu, sve dokle se može doći autom. Parkirate uz cestu, i pješke idete par metara naprijed do table, koja označava pješački put Gradec (utvrda) i još dva pješačka puta RISIKA i KRAS (gledajte galeriju). V smjeru utvrde hodate još nekih 50 metara naprijed po gustoj šumi i uskoro ćete ugledati zidove utvrde Gradec. Okolina je stvarno zapuštena i prekrivena zelenim raslinjem, koje polako pokriva zid. Hodanje oko zida i penjanje po njemu ide na vašu odgovornost, nas dvoje smo se ipak popeli na tvrđavu po nekakvih iz zida izgrađenih ”stepenica” koje se nalaze na unutrašnjoj strani. Na zid su se u to vrijeme popeli po drvenim konstrukcijama, koje su u vrijeme obilaska lopovi odmaknuli. Uz Tvrđavu možete vidjeti također ostatke crkve Sv. Nikola, koja je bila izgrađena 1325 god. Također ta crkva je svake godine je više pokrivena moćima prirode.

Gradec nema mnogo posjetitelja, i premalo je unaprijeđen. Obzirom na legendu o zakopanom blagu tamo, Gradec može postati pravi tematski-turistični kraj. Kažu, da su tamo tokom prekopavanja otkrili određeno blago, s kojim su kasnije plaćali gradnju tornja na crkvi u Vrbniku. Sve to skupa bi povezali u super priču i kraju vratili malo života, s raznim priredbama i događajima, u suprotnom velika je mogućnost, da će kraj uskoro utonuti u zaborav.