Kulturno povijesni put u okolini MalinskeAko želite istražiti okolicu Malinske, kroz povijest i kulturu mjesnih spomenika i crkve, preporučujem vam da se odlučite za obilazak 6 znamenitosti,  koje su raspoređene po različitim krajevima Malinske. Put je prvo zamišljen kao pješački put, tako da stvarno doživite duh istraživanja kada idete od točke do točke i dostižete cilj svog puta. Ako ne želite dodatne rekreacije ali vas zanima ogled znamenitosti, možete do njih s autom.

Možete početi u Kraju Fumak, gdje se po šljunčanoj stazi označenoj s numeriranim kamenjem križnoga puta, popnete na manje brdo. Na brdu se nalazi spomenički križ, kojeg je postavio Peter Trp iz mjesta Turčići, zato što je to obećao tokom življenja u inostranstvu. Na brdu Fumak možete uživati u predivnom pogledu na zaljev Čavlena, otok Cres i veći dio Kvarnera. U blizini se nalaze ostaci crkve sv. Martina. Danas tamo možemo vidjeti kamenje na kojem stoji manja kapelica u kojoj moli Marija.

   
   

Sljedeća točka je samostan Sv. Marije Magdalene u Poratu, koji je od prve točke udaljena približno 50 minuta hoda. Samostan je jedna  napoznatijih znamenitosti u okolini Malinske. Do njega ćete doći pored luksuznog hotela Pinia s predivnim travnatim vrtom i ležaljkama. Iz daleka možete primjetiti časne sestre, koje se obično šetaju u okolini crkve. Ako želite pogledati muzej sa svetom zbirkom, pozvonite na vrata, koja se nalaze u uglu pored crkve, koja je stara više od 500 godina. Tamo će uvijek biti neko, ko će vas primiti i pokazati muzejsku zbirku, u kojoj ćete vidjeti vrstu povijesnih knjiga, starih monaških odjela, kopije najvažnijih hrvatskih glagoljičnih zapisa, kamenih spomenika i ostalih predmeta. Onda ćete ući u prostor gdje imaju sačuvan stari uređaj nazvan toš, koji je bio 1850 godine izgrađen u samostanu za preradu maslina i vrstu poljoprivrednih alata, koje možete vidjeti na zidu u tom prostoru. Kada pogledate muzej, priliči da pri izlasku nešto napišete u knjigu utisaka, jer jim to puno znači. Pored knjige se nalazi također skrinjica gdje možete ostaviti nekoliko kuna, koje su namjenjene izdržavanju tog glagoljčnega monaškog samostana zvanog trečeredci.

Od poznatog samostana do sljedeće točke približno je 35 minuta hoda. Na mjestu gdje se danas nalazi groblje ili po njihovom Groblje Sv. Apolinara u Dubašnici, se do 1855 godine tamo nalazila crkva sv. Apolinara, koja je bila uz pomoć volova (životinje) prebačena u selo Bogovići. Izza nje je ostao toranj s motivima iz kasne gotike, izgrađen 1618 godine. Čak i danas možete primjetiti tragove od crkve na kojoj je nekad bio naslonjen taj kameni toranj. Uz pomoć tragova na tornju, može se izmjeriti visina crkve. Dužina tog groblja okruženog čempresima mjeri 50 metara a širina 40 metara. Tišina tog svetog mjesta je povremeno prekinuta zvucima goluba i fazana, koji gnijezde u okolini.

  

Do četvrte točke vam treba oko 25 minuta. Tu točku predstavlja križ na raskrsnici ceste Bogović-Sv. Anton-Milovčići. Križ na području Bunićevo (iznad novog groblja, na glavoj cesti prema Krku) nosi naziv: Sveto poslanstvo i datum 17. prosinac 1863. Križ je prema legendi povezan s pričom o misionarima, koji su na lisice, koje su prouzrokovale štetu bacili urok. Nakon ovog uroka lisice su nestale sa cijelog otoka. Poslije drugog svjetskog rata su se ponovo vratile.

Od tu idete do pete točke, koja se nalazi odmah kod glavne ceste na lijevoj strani ako gledamo prema Krku. Tamo ćete uz cestu vidjeti tablu, koja je usmjerena u šumu i označava Kapelu sv. Ivana de Matha (Mathara). Kapela se nalazi u šumi, njen vlasnik je Ivan Kraljič iz Oštrobradića. Na tom zemljištu je bila među ruševinama kapele nađena slika St. Johna de Math, koja se danas nalazi na zidu novo izgrađene kapele, koja je bila rezultat velikodušnega rada imigranata iz Amerike. Ta kapelica je danas u vlasti stanovnika Dubašnice.

     

Zadnju točku predstavlja Crkva sv. Petra na Vehru, koja se uzdiže iznad sela Gabonjin. Do crkve iz sela Gabonjin vodi zanimljiv i poučan, dvjesto metara dug glagoljički put, koji se proteže preko brda prema crkvi sv. Petra i sadrži 37 kamenitih ploča s uklesanim slovima cijele glagoljičke abecede. Put su kasnije preimenovali: Put glagoljaša sv. Petra GABONJIN. Do same crkve vodi više puteva ali ova je definitivno najzanimljivija, zato vam preporučujem da najprije odete do sela Gabonjin i da se od tu popnete do zadnje točke, gdje će vas na brdu čekati povijesna crkva iz 1279 godine. Uz crkvu se nalazi prelijepa osmatračnica, iz koje vidimo prije spomenuto selo i veći dio sjevernog dijela otoka Krk. Kada je jasna vidljivost pogled nam doseže do najvećeg vrha Istre-Učke, i ostalih primorskih mjesta. Tako dobra vidljivost je također razlog da je bila tu stražnja točka iz koje su kneževi nadzirali brodove, koji su jedrili preko Kvarneskog zaljeva.
Mogućnosti pristupa do crkve sv. Petra:

     
  • Gabonjin-St. Peter 20 min
  • Ljutići-St. Peter sat i 25 min
  • Rasopasno-St. Peter 45 min