Hrvatski kraški biser na otoku Krku pretstavlja špilja BiserujkaŠpilja Biserujka jedina je kraška špilja na otoku Krku, koja je uređena za prijem posjetioca, stoga smo s Tomažem odlučili da je posjetimo. Uputili smo se prema selu Rudine, gdje smo slijedili dobro označen put, koji nas je doveo do većeg besplatnog parkirališta, gdje smo narednih 100 metara puta prema špilji Biserujki nastavili pješke.

Ulaz pješke prema špilji - Špilja Biserujka

Ulaz pješke prema špilji – Špilja Biserujka

Ulaznice za špilju kupe se u kućici, gdje je također ulaz u unutrašnjost špilje. Odrasli za ulaz u špilju Biserujku plaćaju 20 kn, cijena za djecu od 5-12 godina je 12 kn, djeca do pete godine imaju besplatan ulaz.

Ulaz u špilju, gdje se kupuju i ulaznice. - Špilja Biserujka

Ulaz u špilju, gdje se kupuju i ulaznice. – Špilja Biserujka

Kada smo kupili ulaznice, rekli su nam da se za 20 minuta možemo pridružiti grupi i imati vođeno razgledavanje špilje, stoga smo malo sačekali i u međuvremenu pogledali brojne informativne table i pogled na predivan Slivanjski zaljev.

Informativne table - špilja Biserujka

Informativne table – špilja Biserujka

Razgled na Slivanjski zaljev – špilja Biserujka

Razgled na Slivanjski zaljev – špilja Biserujka

Nakon 20 minuta jedna nas je zaposlenica odvela u tu manju, 110 metara dugu špilju..

Špilja Biserujka

Špilja Biserujka

Uprkos svojoj veličini, špilja Biserujka ima punu zbirku prekrasnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stubova koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnog. U ljetnim mjesecima špilja je pored svih svojih ljepota također način da se rashladite, jer njena temperatura iznosi oko 14 stupnjeva.

Špilja Biserujka - otok Krk

Zaposlenica je špilju predstavila na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Razgledavanje trajalo je oko 15 minuta. Saznali smo, da je špilja bila otkrivena prije približno sto godina. Legenda kaže, da je špilja Biserujka nekad bila mjesto, gdje su pirati sakrili svoje zlato. Od tog proizilazi također njeno ime. Špilja veoma je lijepo osvijetljena, tako da smo napravili nekoliko predivnih fotografija bez upotrebe blica. Fotografiranje s blicem nije dozvoljeno zato što je ekosistem vrlo krhak, i već s jednim blicem narušili bi njegovu ravnotežu.

Špilja Biserujka

Špilja Biserujka

Saznali smo također da je najpoznatiji stanovnik pećine endemski rak ili kako oni kažu (Krčka špiljska babura), čijeg špilja Biserujka jedino je stanovište na cijelom svijetu. Nakon kratkog obilaska špilje odlučili smo da idemo istražiti i okolna područja.

Zadovoljan izlaz iz špilje Biserujke

Zadovoljan izlaz iz špilje Biserujke

Samo u nekoliko minuta možete prošetati po lijepo označenom putu do Slivanjskega zaljeva, za kojeg kažu da ima jednu od najljepših plaža. O tome odlučite sami. U prošlom stoljeću imali su ideju, da se na mjestu gdje sada vidimo te kamene ostatke izgradi bijeli hotel ali je to nažalost ostalo samo nedovršena ideja. Po mom mišljenju su ostaci ti koji donose zaljevu neku posebnu draž.

Plaža u Slivanjskom zaljevu

Plaža u Slivanjskom zaljevu

Miran kutak u Slivanjskom zaljevu

Miran kutak u Slivanjskom zaljevu

Kad smo se iz zaljeva vraćali prema parkiralištu, sreli smo brojne životinje koje su znatiželjno gledale okolo.

gušter u prirodi – špilja Biserujka

gušter u prirodi – špilja Biserujka

Ako ćete ići u istraživanje otoka Krka, preporučujem vam da odvojite vremena i odete u Rudine i pogledate špilju Biserujku i njezinu predivnu okolinu – sigurno nećete požaliti.