Penjanje Krk: Penjanje BaškaBaška, općina koja ima puno raznih pješačkih staza, također je poznata po penjanju (Bunculuka, Belove stene i Portafortuna). Na svim tim stjenama penjete se na vlastitu odgovornost. Preporučujemo da za vašu sigurnost vodite brigu o dobrom opremom za penjanje, a ne zaboravite i kacigu.

Penjanje PORTAFORTUNA

 

Portafortuna je popularno penjalište u Baški. Smješten između Baščanskom dragom i Punatom. Sezona penjanja tu traje od ožujka pa sve do studenog. Parkiralište, od kojeg je potrebno oko 20 minuta da se stigne do stijene, nalazi se ispod Treskavaca, to je desetak kilometara od Baške. Parking će vam biti lakše pronaći ako obratite pozornost na staru, plavu zgradu (bivši disco Portafortuna), koji se nalazi nasuprot. Kad parkirate, idite cestom prema Puntu, preko mosta, a uskoro će biti na vašoj lijevoj vidjeli brijeg i stazu koja vodi do stijene. Na putu ćete prijeći dvoje vrata u staji. Slijedite dobro uhodani put i nakon 15 do 20 minuta stići ćete na odredište.

Penjalište nalazi se na strmom terenu, i da sam došla sam do željene stijene, morala sam iči na  sve četiri i biti posebno oprezna da mi ne sklizne. Bila bi jako brzo u dolini. Pod stijenom nije bilo mnogo mjesta za preobuvanje i jer sam još uvijek početnik, možda nije bio najbolji prvi dojam. Međutim, od trenutka kada sam počela se penjati, promijenila sam mišljenje. Stijena je bila savršena. Kada sam se popela na vrh stijene, bio je prekrasan pogled. Za nekoliko trenutaka sam otvorenim ustima gledala u daljinu. Zatim sam duboko udahnula ovaj okus slobode kojeg donese osvajanje vrha stijene.

Tu je puno lakih i srednje-teških smjera, tako da penjanje idealno za početnike i manje iskusne penjače. Tu ljudi pronađu i teže linije. Na području A, stijene su kratke i intenzivne, duge preko trideset metara, opremljene u većini INOX ekspandera klinovima. Stijene se  sakriju u hlad rano poslijepodne, tako da za penjanje nije previše vruće ni sredini ljeta. Stručnjaci preporučuju da se za penjanje uvijek nosi kacigu, jer se nad stijenama za penjanje mogu pojaviti ovce, a one mogu izazvati kamenje.

Već neko vrijeme imam zadovoljstvo gledati iskusnije penjače, koji su na zahtjevnijima stjenama. Naravno, u svoj svojoj ljepoti postali su žrtva mog fotoaparata.

penjanje Krk - penjač

penjanje Krk – penjač

Penjanje Bunculuka

 

U Baški nalazi se poznat naturistički kamp Bunculuka. Da biste došli možete ići pješke ali  također možete doći automobilom. Nakon što dođete u kamp, idete pored recepcije do plaže i nastaviti prema istoku. Tamo čete biti za slabih 5 minuta. Zid možete vidjeti već izdaleka. Unatoč atraktivnosti stijene, odlučili smo da se ne popnemo jer kvaliteta stijene nije najbolja. Vapnenac je vrlo krhki, no ipak je 1996. godine to postala prva stijena na otoku, koja je opremljena s vijcima. Unatoč lošoj kvaliteti stijene, to je postalo popularno penjalište, tako da je bila u lipnju 2008. godine obnovljena i malo proširena. Danas, tu je10 dobrih stijena sa pogledom prema moru. Maksimalna visina je 15 metara. Činjenica da se penjalište nalazi uz more svakako je pridonio popularnosti penjališta. Ljeti, nakon petog sata poslijepodne stjenu padne sjena, što je idealno ako želite kombinirati prvo kupanje u moru, a onda na večer penjanje.

Penjanje Krk Bunculuka - stijena

Penjanje Krk Bunculuka – stijena

Penjanje Belove stene

Penjalište Belove stene nalazi se između Baščanske Drage i Punatom. Mali parking za penjače nalazi se oko 100 metara, nakon mosta na desnoj strani. Najlakše ćete ga prepoznati po kamenom slovu iz glagoljice, koje se nalazi na parkiralištu (gledano iz galerije). Jako je važno da ne propustite pravu, sa strelicama dobro markiranom stazu, jer ako ne, možete brzo izgubiti se u šumi. Put počnete tako, kao što je navedeno u fotografiji.

Penjanje Krk - Belove stene

Penjanje Krk – Belove stene

Od parkirališta do stjene ćete trebati oko pola sata. Budite oprezni da slijedite crvene strelice. Nakon otprilike milje, doći čete travnatog platoa, gdje je zanimljiv i lijep pogled na Belove stene. Iznad njih vidi se najviši vrh na otoku Krku – Obzovo. Legenda kaže da je penjalište nazvano po kralju Belem, koji se je navodno u amfiteatru ispod zidina skrivao od Turaka.

Stijenesu ukusno ukrašene sa opremom izrađenenom od nehrđajućeg čelika. Penjanje je moguće tijekom dana, čak i kad je jako vruće, zahvaljujući tome što su stijene ohlađene pomoću poslijepodnevnog povjetarca koji puše u Baščanskoj dolini. Međutim, kad je vruće, dobro je ići na penjalište već rano ujutro, i na taj način izbjeći suncu koje prži, dok hodate do penjališta.

Toliko o našem iskustvu penjanja područja na otoku Krku. Nadam se da ste ljubitelji penjanja dobili neke nove informacije, i da ćete u budućnosti i sami otišli istražiti penjanje u prekrasnoj dolini Baške.