Dobrinj je grad blagostanjaOtok Krk u svom centralnom dijelu otoka ima poznatu općinu, koji se naziva Dobrinj. Središte same općine je u manjem istoimenom gradu, koji se nalazi na 200 metara visokom brdu, sa kojeg možemo vidjeti zaljev Soline. Više o zaljevu Soline možete pročitati na ovoj stranici: http://www.otok-krk.si/uvala-soline/

Glavna gospodarska aktivnost u gradu je još od prije obrtništvo i poljoprivreda. Dobrinj je malo naselje, koje ne podržava veliki hotelski turizam, međutim, više je usmjereno skladu sa prirodom, te uživanje u čovjeku mirnijem ambijentu. Samo ime grada proizlazi iz riječi “dobar”. Ispred ulaza u naselje Dobrinj preporučljivo je, da svoj automobil ostavite na jednom od dvoje parkirališta, koja se nalaze u neposrednoj blizini oba ulaza u grad. Ako uđemo  u donjem, po asfaltnoj cesti, pored ulaza koji se nalazi uz glagoljaški natpis i gradskoj mapi, odemo prema centru grada. Sa strane vidimo niz kamenitih i domišljato građenih kuća, šetamo se pored gradske slavine izgrađene 1903. godine, sve do etnografskog muzeja, info centra sa spomenicima i općine, koje se nalaze odmah prije nego što uđemo na stari kameniti trg sa svetim muzejom i galerijom INFELD. U svetom muzeju se nalazi kolekcija crkvenih predmeta (srebrnina, drveni predmeti, platna i knjige). Svi muzeji su tokom sezone otvoreni za pogled, izvan sezone vam ga otvore uz prethodnu najavu. U etnografskim muzejima se nalaze marljivo prikupljane i sačuvane zbirke otočkog izrađenog alata (ribolovnog i poljoprivrednog) te nekoliko predmeta, koje su u tom gradu ili na otoku ponekad upotrebljavali u svakodnevnom životu.

park Jardin

park Jardin

Na i uz trg se nalazi društveni dom, pošta, manja trgovina, restoran i naravno crkva. Najljepša točka u naselju je sigurno predivan park Jardin, na kojem je postavljen poznati toranj županijske crkve u Dobrinju. Toranj je bio obnovljen jer je imao nesretnu povijest, 1720. godine srušila ga munja i 1726. godine izgradili su novog, koji je ponovo bio srušen tokom drugog svjetskog rata. Sada je siguran, i glavna znamenitost samog mjesta.

Prelijepa crkva u gradu Dobrinj

Prelijepa crkva u gradu Dobrinj

Ispod parka Jardin, koji je posvećen hrvatskim braniteljima, nalazi se vidikovac sa kojeg se prostire prelijepi pogled na zaljev Soline i okolne krajeve u daljini. Ispod vidikovca i parka se nalazi raznovrsno cvijeće, koje vas još više povežu s prirodom i duhom tog mjesta. U Jardinu se nekad nalazilo groblje, koje je bilo preseljeno pored ceste na gornjem ulazu u naselje Dobrinj. Ako ćete u grad ući tamo, ugledati ćete Gumno – prostor gdje su životinje hodale u krug, i svojim nogama treptale neoljuštene žitarice, i na taj način razdvajale zrnje od slame.

U samoj okolini naselja Dobrinj se nalazi još nekoliko zanimljivih crkvi. Jedna od njih je crkva svetog Vida, čija posebnost je lijep kamenit toranj. Zato što je bio u darovnici otkriveni zapis iz 1. januara 1100, u kojem su spomenuta mjesta Vrbnik i Dobrinj, su njihovi seljani na tu crkvu još više ponosni. U selu Gabonjin ćete naći zanimljiv i poučan, dvjesto metara dug glagoljički put, koji se proteže po brdu prema crkvi sv. Petra. Zove se Put glagoljaša sv. Petra GABONJIN.

Crkva sv. Vida

Crkva sv. Vida

Ako poželite više mira a još uvijek posebna iskustva preporučujem vam obilazak naselja Dobrinj. Ako poželite plivanje još uvijek se možete uputiti samo nekoliko minuta daleko od primorskih naselja kao što je npr. Šilo: http://www.otokkrk.com/silo/