Romantična Stara BaškaStara Baška je staro, malo turističko mjesto smješteno na jugozapadnom dijelu otoka, koji pripada općini Punat. U Staroj Baški naselja imaju izuzetno uske ulice, ali također ima usko  izgrađeno naselje svoj šarm. Naziv Stara Baška počeo se koristiti tek u drugoj polovini sedamnaestog stoljeća. Prije toga, to je bio Grad pastira, Grad ili Podgrad. Stara Baška je poznata po svom iznimno bistrim morem i mnogih veličanstvenih stijenama koje je okružuju. Pored ovaca, međutim, zahvaljujući širokom rasponu ljekovitog bilja u tom mjestu također razvilo se pčelarstvo. Zanat, koji pomaže mještanima proizvesti kvalitetan med. Stara Baška kao smještaj nudi puno privatnih apartmana, a tu je i kamp Škrila. Stara Baška je drugačija od drugih dijelova otoka jer je kao mjesto izolirano, ponekad se moglo pristupiti samo iz mora ili po uskim stazama preko brda. To je bila prednost za izbjeglice koji su bili u Staroj Baški sakriti od Turaka, i to se sada poznaje po načinu govora, koji se razlikuje od ostatka otoka, te njihove tradicije. Godine 1980., asfaltirali su putkoji danas povezuje Staru Bašku s ostatkom otoka. Ako slijedite ovoj cesti iz Punta, doči čete na područje kampa. Tamo ćete primijetiti niz automobila parkiranih na krajnjem lijevom stranom ceste. To su automobili posjetitelja u neposrednoj blizini plaže, koji se nalazi ispod strme ceste. Na plažu smo išli i mi s Tomažem. Parkirali smo auto na cesti i pod gume nastavili kamenje – da ne bi auto pobjegao. Zatim smo posjetili zaljev i pašnike okružene kamenim zidom. U oči su nam pali lokalni grafiti, koji se sastoje od kamenja na travnatom terenu. Očito je netko želio pokazati svojoj dragi kako je voli, i sa kamenjem napisao riječ volim … što se može vidjeti iz vrha ceste. Netko je morao biti prvi, jer danas je to postalo tradicija. Cijelo područje se sastoji od raznih kamenih natpisa grafitima sa imenima, znakom za mir, ljubav.

Zelena dolina sa kamenim grafitima - Stara Baška

Zelena dolina sa kamenim grafitima – Stara Baška

Kad smo si sve pogledali i poslikali, otišli smo preko ograde u dolinu sve do plavog zaljeva. Na putu morate biti oprezni jer se lako može dogoditi da skliznute na ovoj crvenoj zemlji i kamenju. Ova uvala je dosta posječena. Na plaži se nalazi i mala kućica sa stolovima, gdje možete naručiti piće ili iznajmiti pedaline. Nakon kupanja u čistom moru i promatranja različitih ljudi na plaži, sunce se polako počelo spuštati.

Stara Baška - Sjena se polako diže iznad plaže

Stara Baška – Sjena se polako diže iznad plaže

Odlučili smo se prošetati na krajnjem rubu zaljeva, gdje smo napokon ugledao ugodnu malu skrivenu uvalu, koja može biti rezervirana samo za sebe, ako dođete tamo prvi put, naravno. Kad smo se vratili na plažu, osjetili smo glad. Kad smo fotografirali plažu u pozadini vidjeli smo smokve. Pogled mi je nacrtao osmijeh, tako da smo brzo išli do stabla. Iz daljine je izgledao dostupan, ali to nije bilo tako lako. No ali su smokvebile zaslužene pa tako puno slađe. Usput smo vidjeli i bogomoljku, ali za razliku od nas za večeru imala je svog partnera, a ne slatkih smokva.

Kad pogledate uz obalu Stare Baške primjetiti čete uglavnom stijene i puno tajnih, manjih i većih uvala za kupanje. Dobro mjesto ako želite da vas vaša ljubav iznenadi romantičnim ručkom ili večerom u tajnoj uvali. Posjetiti možete i grafit iz kamenja gdje se može pročitati: očeš se udati za mene?

Želite romantiku? Posjetite Staru Bašku, napravite grafit od kamenja i pripremite romantičnu večeru uz svijeće u jednoj od skrivenih uvala.